A múltkor olvastam egy ostoba cikket a COVID-19 elleni vakcinákról. Igazságtalanság, hogy a hülyeséget ezerféleképpen is meg lehet fogalmazni, míg az igazság mindig ugyanúgy hangzik, ezért egy idő után unalmassá válik.

Pár napja találtam egy jó összefoglalást az általam „sztárolt” orosz vakcináról, a magyaros írásmóddal Szputnyik V-re keresztelt reménybeli oltóanyagról. A szputnyik egyébként útitársat, utast jelent – még jó, hogy nem Szputnyik VIII-nak keresztelték el, mert akkor hiába magyaráznám, mennyire jó az „anyag”.

Vegyük sorra, mi is történt a vakcina tesztelése során, és kezdjük rögtön a harmadik fázissal, amikor sok-sok emberen próbálják ki a hatást. A Szputnyik V esetén 22.174 önkéntes kapta meg mindkét oltást (itt is kettő kell a garantált sikerhez), és minden 3 vakcinára jutott 1 placebo. A placebo, azaz a hatóanyag nélküli szer, sajnos nem véd a fertőzéstől, viszont kell egy kontrollcsoport is a hatékonyság felméréséhez. Sem az orvosok, sem a beoltottak nem tudták, milyen oltást kaptak (ezt hívják kettős vaknak). Erre azért volt szükség, hogy a résztvevők ne manipulálhassák az adatokat.

A harmadik fázisú vizsgálat során három ellenőrző pontot építettek be, amiket meghatározott COVID-19 esetszámhoz kötöttek. Először akkor nézték át az adatokat, amikor az összes beoltott (vakcina és placebo) résztvevőnél a COVID-19 esetek száma elérte a 20-at. A második ellenőrző pont 39 esetnél volt, míg a végső „eredményhirdetésre” azután került sor, hogy a több mint 22 ezer ember közül összesen 78-nál diagnosztizálták a fertőzést.

Így alakultak az eredmények:

  Beoltottak száma COVID-19 fertőzés Fertőzési arány Hatékonyság
Vakcina 17.032 16 0,094% 91,4%
Placebo 5682 62 1,09%  

 

A 78 esetből 62 azoknál fordult elő, akik placebót kaptak, közülük 20-nál súlyos megbetegedés alakult ki.

Ha valaki nem érti a lényeget, azt fogja mondani, hogy 78 eset alapján kapták meg a végeredményt, ami persze sületlenség, de hallottam már ennél rosszabbat is.

Az aggódók számára további megnyugtató adat, hogy a vakcina mellett előforduló 16 eset egyike sem volt súlyos. Ez azt jelenti, hogy aki beoltatja magát, biztosan túléli a COVID-19 fertőzést, még ha el is kapná azt. Sőt, megússza a lélegeztető gépet is, ami szintén nem hátrány.

Nagyon hasonló vizsgálati pontokat és eredményeket találunk a Pfizer és a Moderna vakcinája esetén is, ami nem véletlen, mert ezeket statisztikusok határozzák meg, világszerte elfogadott normák szerint. Mindegyik vizsgálatot bejegyezték egy központi adatbázisba (clinicaltrials.gov), aki akarja, ellenőrizheti az adatokat.

Remélem, sikerült mindenkit megnyugtatnom. Oltassátok be magatokat! Én már regisztráltam.